Programunkról

Interaktív élménypedagógiai eszközök és módszerek segítségével az erdei ökoszisztéma megismerése

Az Iskolában az Erdő Program

Az Iskolában az Erdő Program keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai magyarországi köznevelési intézményekbe látogatnak el, ahol az erdők és fenntarthatóság témakörében tartanak foglalkozást 20-30 fős csoportoknak a környezeti nevelést játékos ismeretszerzéssel segítve.

Hazai köznevelési intézmények igényelhetik az ingyenes foglalkozásokat a 6-14 éves korosztályok számára. A részvételhez honlapunkon kell regisztrálni, amelyre február 5-18 között van lehetőség. A program 2024. tavaszán valósul meg.

Kitöltendő nyilatkozat

A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzi.

A program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával.

Ökoszisztéma

Erdőben lenni jó, kirándulhatunk, feltöltődhetünk és megfigyelhetjük a természetet. De azt is érdemes tudnunk, hogy az erdő nem egyszerűen egy fával borított terület, hanem egy összetett életközösség. A program célja ennek a rendszernek a megismertetése és megszerettetése a gyermekek körében a környezeti nevelés erősítésével, az erdőpedagógia módszereivel.


Fenntarthatóság

Az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés, ezért gondoskodni kell erdeink fennmaradásáról és gyarapításáról. A klímaváltozás nagyon megviseli az erdők egészségügyi állapotát, ezért az erdészek munkájának legfontosabb részét képezi a szemléletváltás, a fenntarthatóság felé való elmozdulás. Gyermekeinkben a természet és a szülőföld szeretetének csíráját ápolni, gondozni szükséges.


Erdőpedagógia

Az erdőpedagógia az erdészeti erdei iskolákban alkalmazott környezeti nevelési módszereket foglalja magába. Célja az erdő iránti érzelmi kötődés kialakítása, a környezettudatosság és a környezetért megvalósuló viselkedés formálásának segítése. Az ökológiai ismeretek mellett az erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási ismeretek közvetítését is fontos feladatunknak érezzük.


Küldetésünk

A fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme az a felelősség, amit a magyar erdészek éreznek az ifjúság környezeti neveléséért. Az állami erdőgazdaságok közel negyven éve elsőként létesítettek olyan intézményeket, ahol a személyes tapasztalatszerzés alkotja a természet szeretetére való nevelés lényegét. Az Országos Erdészeti Egyesület által minősített több mint 30 hazai erdészeti erdei iskola a fenntarthatóságra nevelés legfontosabb intézményei közé tartozik.