Gyakori kérdések

Mi az Iskolában az Erdő Program célja?

A program célja a környezeti nevelés segítése az iskolai oktatásban. A fogékony korban lévő 6-14 éves korosztály számára tapasztalatszerzési, játékos ismeretszerzési lehetőséget nyújt a fenntarthatóság témakörében. Az erdőpedagógusok által tartott foglalkozások felhívják a gyermekek figyelmét a természettel való törődés fontosságára. Az iskolákban maradó eszközök segítségével a program megteremti a lehetőséget a témakörben való mélyebb ismeretszerzésre is.


Ki szervezi az Iskolában az Erdő Programot?

Az Iskolában az Erdő Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, és az általa minősített Erdészeti Erdei Iskolák bevonásával valósítja meg országszerte.

A program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával.


Mikor zajlik az Iskolában az Erdő Program?

Az erdőpedagógiai foglalkozások 2024 tavaszán kerülnek megrendezésre az iskolákkal előre egyeztetett időpontban. Az igénylés 2024. február 5-én indul.


Ki igényelhet erdőpedagógiai foglalkozást?

Jogosultak lehetnek az erdőpedagógiai foglalkozás igénylésére a 6-14 év közötti gyermekeket oktató köznevelési intézmények (egyaránt beleértve az állami és nem állami fenntartású intézményeket is). Az intézmény nevében az intézményvezető vagy egy pedagógus adhatja be az igénylést. 

A gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények, illetve készségfejlesztő iskolák tanulóit sajnos felkészültség hiányában nem tudjuk vállalni. Óvodák jelentkezését sem tudjuk fogadni.


Milyen intézményekbe igényelhetőek a foglalkozások?

Magyarországi köznevelési intézmények igényelhetik a foglalkozásokat. Az igénylők körébe az óvodák nem tartoznak bele.


Középiskola jelentkezhet a programra?

Amennyiben 6 vagy 8 évfolyamos képzést biztosító intézmény, így vannak általános iskolás korú tanulói, akkor igen. Itt is feltétel, hogy az intézmény 3, egyenkén 20-30 fős csoportot biztosítson.


Iskolánként több igénylés is lehetséges?

Egy iskolából csak egy regisztrációra – és ennek megfelelően egy igénylésre van lehetőség. Azon iskolákból, ahol tagintézmény is van, tagintézményenként egy regisztráció lehetséges, amennyiben minden helyszínen tud az intézmény 3db 20-30 fős csoportot biztosítani.


Hogyan tudok erdőpedagógiai foglalkozást igényelni?

Az Iskolában az Erdő Programban való részvételhez a honlapunkon kell regisztrálni, amelyre 2024. február 5-től van lehetőség. Pontos időpont meghatározására a kapcsolatfelvétel után kerül sor. Az igényléseket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben regisztrálja. A sikeres igénylőket e-mailben értesítjük. A kiértesítés után a kiértesítésben megjelölt Erdészeti Erdei Iskola veszi fel a kapcsolatot az igénylővel.


Mi alapján kerülnek jóváhagyásra az igénylések?

Az igényléseket beérkezési sorrendben regisztráljuk. A hiánytalan igénylések a rendelkezésre álló keret erejéig jóváhagyásra kerülnek.


Milyen adatokat kell megadnom az igénylés során?

A regisztráció során meg kell adnia:

 • az iskola nevét
 • OM azonosítóját
 • a kapcsolattartó pedagógus elérhetőségeit (telefonszám, e-mail cím)
  A sikeres regisztrációról a kapcsolattartó igazoló e-mailt kap.
 • annak a telephelynek a címét, ahol a foglakozások zajlanak majd

A sikeres regisztrációról a kapcsolattartó igazoló e-mailt kap.


Mit kell még csinálnom a sikeres igénylés folyamán?

A sikeres regisztrációról szóló értesítés után az intézményvezető beleegyező nyilatkozatát kell e-mailben megküldeni az Országos Erdészeti Egyesület részére. A nyilatkozathoz a formanyomtatvány innen letölthető. Csak ennek a dokumentumnak a beküldése után tekinthető hiánytalannak az igénylés.

Csak ennek a dokumentumnak a beküldése után tekinthető hiánytalannak az igénylés.


Mi történik, ha az intézményvezető nem járul hozzá az Iskolában az Erdő Programban való részvételhez?

Ebben az esetben az igénylő nem jogosult a programban való részvételre.


Ingyenes a részvétel?

A programban való részvétel ingyenes.


Sikeres igénylés esetén az igénylőnek az alábbiakat kell biztosítania:

 • 3 db 20-30 fő közötti gyermekcsoport
 • a foglalkozás megtartásához egy tanterem 4 tanórán keresztül (előkészítés + 3 foglalkozás idejére)
 • a foglalkozások idejére csoportonként minimum egy felügyelő pedagógusHová fordulhatok a kérdéseimmel?

További esetleges kérdéseire készséggel válaszolunk az info@iskolabanazerdo.hu e-mail címen. Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban kövessenek minket a Facebookon.


Regisztráció menete

 • A Jelentkezés gombra kattintás után adja meg az iskola nevét, OM azonosítóját, a telephely címét, ahova a foglalkozást kérik, a kapcsolattartó nevét, e-mailcímét és telefonszámát, valamint hozzon létre egy jelszót a belépéshez.
 • Belépés után tudja feltölteni az intézményvezető által hitelesített nyilatkozatot.
 • A feltöltött nyilatkozat ellenőrzése után e-mailben értesítést küldünk a további tudnivalókról.
Igénylési nyilatkozat letöltése